Friss forgácsok, avagy a Lackfi-Heidl páros bemutatkozása a Pázmány Napon

Lemezbemutató beszélgetés

Az elmúlt héten nem csak a Kaleidoszkóp versfesztiválon kélt lába a verseknek, hanem egyetemünkön is. Az Esztétika Tanszék ugyanis közönségtalálkozót szervezett Lackfi János és Heidl György meghívásával, akik a 2008 áprilisában megjelent közös lemezük készítésének mozzanatait idézték meg gondolattal, versszóval és gitárszólóval. A lemezidézést tanszékvezetőnk, Hörcher Ferenc segítette. A beszélgetéshez hasonlóan a lemezen is a költőé, a költészeté a főszerep.

 

 

A jól sikerült versmegzenésítéseken nem érezzük azt az erőszakot, ami oly gyakran kihallható a dallá ültetett, kényszerített versekből. Ezek a dalok elsősorban a zeneszerző, Heidl György szövegértését (aki egyébként a Pécsi Tudományegyetem Esztétika Tanszékének vezetője) és Lovasi András zenész, énekes kellő háttérbemaradását mutatják. Amikor a lemezt, vagy akár csak azt a két-három dalt, amit Hörcher tanár úr intésére a technikus kolléga a hallgatóknak felvillantott- meghallgattuk, nem az énekes, hanem a szövegíró állt előttünk. Ritkán sikerült jó pillanat ez, általában ugyanis az előadó, vagy a zeneszerző ráül a szövegre, belekényelmesedve, kisajátítva azt. A zene itt nem csupán kísérő szerepet tölt be, hanem azáltal, hogy a maga nyelvezetével elmondja a versbe foglaltakat, erősíti azt.

 

 

Sajnos az est nem kerülhette el a tér és idő keresztjére feszítettség érzését. A rendezvény egy több oldalról támadható térben kapott helyet – a Stephaneum folyton nyüzsgő aulájában, igen szűkös időkeretben. Ilyen körülmények között eleinte zavaró tényezőket hárítva, majd zavart keltő hangzavarként1 kélt lába a versnek, lassanként pedig a közönségnek is, akiknek sokkal inkább a vonat, vagy Székely Jánosnak a hegyi beszédről tartott előadása volt vigasz. Így Lackfi János és a harmónia, mely a megzenésített verseinek állandó jelzője- helyett egy másik költő és a disszonancia váltotta fel a hangulatot. Szerencsére tudjuk, hogy időnként a „világ csak hangulat”,2 így nem ítélhetjük sikertelennek a lemezidéző közönségtalálkozót, inkább remélünk egy újabbat, ahol a főszereplő mellett a többi, egyáltalán nem mellékes jelenlevőkről is kiderül valami.

2008. október 15.
Pázmány nap.

Illyés Gyula: Bartók („Hangzavart”? - Azt. Ha nekik az, ami nekünk vigasz!)
2  Reviczky Gyula: A világ csak hangulat.

literature
video
See video
See video

Facebook-hozzászólások