Mennyei deszakralizáció

Waanders In de Broeren könyvesbolt – Zwolle, Hollandia

Úgy tűnik, Nyugat-Európában új divat ütötte fel a fejét: főként britek és hollandok elhagyatott templomokat ”hasznosítanak újra”. Ennek jeles képviselője az idén júliusban nyílt, könyvüzletté avanzsált Waanders In de Broeren, mely mind a BK Architecten tervezőcsoportot, mind a holland Zwolle városát világhírűvé tette.

Olykor meghökkentő ötletek születnek egy-egy templom átalakításakor. Nottingham egykori unitárius temploma ma a stílusos The Pitcher and Piano bár otthona. A szórakozás másik ”katedrálisa” pedig egy gördeszka-pálya az angliai Surrey-ben. A templomok lakóépületté alakítása ugyanakkor érthetőbb reflexió a nyitott alaprajzi rend és a fényhez való viszony miatt. Legletisztultabb példáját a Zecc Architecten Residential Churh XL projektje mutatja be a holland Ultrecht városában. Ruud Visser Rotterdam-folyó menti alkotásán viszont a drasztikus átépítés miatt nyoma sincsa korábbi rendeltetésnek. Ennek megelőzésére csak kiemelt műemléki épületek átalakításakor szabnak határt. Példa erre Edward Welby Pugin építész 1866-os munkája, az Euxton Hall Chapel Lancashire-ben. Itt a szerkezeti és dekorációs elemek védettsége mellett a funkció újraértelmezése is feltételekhez volt kötött.

Pejoratív váltás, mely sértő lenne a régi funkcióra nézve, nem jellemző. A párosítások során ugyanis olyan landmark épületek születnek, melyek a család vagy egy közösség központjai egyben. Impresszív látványukat nem csak régi és új formák (sikeres esetben) ügyes szintézise váltja ki, de a múltbéli és jelenlegi funkciók párhuzamának megnyilvánulása is a struktúrában.

A Waanders in de Broeren üzletének otthont adó, XV. századi Broerenkerk dominikánus templom átalakítása ezt hűen tükrözi. A tervezők, Jos Burger és Wouter Keijzer templomi, valamint kereskedelmi terek alaprajzi kapcsolatait keresték. Akár a bevásárlóközpontok esetében, adott volt egy átrium, a főhajó. Innen egy központi lépcső vezet fel az egyedüli oldalhajóra, mely további, logikusan elrendezett útvonalakra osztódik a polcok mentén. Háromszintes szerkezet alakult bravúros könnyedséggel oly módon, hogy az a régi falakhoz nem kapcsolódik szervesen. A tér változtatása így bármikor lehetséges anélkül, hogy az eredeti oszlopok sérülnének. A horizontális elrendezést két, emeleteken átívelő polc töri meg, melyek között a központi lépcső félemeletenként rálátást biztosít a könyvek által meghatározott monumentális térre. Az enteriőr designt Dom Hans der Laan, szerzetes és tervező ihlette a BK Architekten bevallása szerint. Akárcsak az ő munkái, a berendezés itt isreduktív mind anyagában és színhasználatban: mindössze fát és plasztik elemeket használ. Régi és új nem verseng egymással, a design formakultúrája idomul a templom és a könyvek nyújtotta élénk esztétikához.

Az előkép egyértelmű: Merkx+Girod maastrichti könyvesboltja, a Boekhandel Selexyz Dominicanen, mely szintén egy dominikánus templom átalakítása. A 2008-as projekt ikonná vált, így a siker biztosítva volt Zwolle esetében is. Maastricht templomára sötétebb színek a jellemzőek, ahol az üzlet bútorai szigorúbb vonalvezetésükkel, komorabb színeivel hasonlóan idomultak a szerkezethez. A tér szakrális jellegű maradt, jobban emlékeztet könyvtárra, a tudás templomára. Broerenkerk világos tere még a felújított orgona ellenére is üzletház atmoszféráját nyújtja, ahol helyet foglal továbbá egy kiállítótér és egy étterem az apszisban.

Az 1970-es évek óta Hollandiában az elhagyatott templomok száma folyamatosan növekszik. Állagmegóvásuk sokszor kivitelezhetetlen, az emlékek nagy részét lebontják. Broerenkerk átalakítása olyan megoldást prezentál ennek megelőzésére, mely az összes részletet visszaállíthatónak őrzi meg. Minden értékével együtt menekült meg, s ”mennyei” könyvüzletként került újra a közösség birtokába.

Waanders In de Broeren(Zwolle, Hollandia)
Tervező: BK Architecten, Ultrecht

Projekt éve: 2013

Facebook-hozzászólások