Ha Mohamed nem megy a színházhoz…

Évadnyitó Színházi Fesztivál

Kosztümös kavalkád, színházi fergeteg népesítette be a lezárt Andrássy utat múlt hétvégén. A 2009/2010-es évad „megnyitása” alkalmából rendezett eseményen a kilátogatóknak alkalmuk nyílt találkozni kedvenc színészeikkel, rendezőikkel; tájékozódhattak a most startoló évad legfrissebb előadásairól, valamint rövid előadások, beszélgetések során kerülhettek közelebb a budapesti színházak aktuális repertoárjához.

A nagyobb kőszínházak mellett a független társulatok és színházak is bemutatkoztak szeptember 19-én. Az alkotók saját installációs pulttal költöztek ki, ahol az érdeklődők már most megválthatták jegyüket a friss bemutatókra. A kisebb standokon, pódiumokon kívül három nagyobb színpadon váltották egymást az átlagosan fél óránál nem hosszabb előadások. Színészekből verbuválódott együttes koncertje, kortárs tánc-előadás, novellafüzér-felolvasás és a közönséget bevonó rögtönzőszínház – mind felváltva igyekezett lekötni a szombati napsütésben a Színházi Korzóra kilátogató publikumot.

Egy rövid, lefüvezett szakaszon Carlost, a jámboran legelésző lámát simogathatta meg az arra járó, majd ha tovább ment, az Új Színház előcsarnokában Galkó Balázs előadásában hallgathatta meg a saját maga által kiválasztott verseket. Kevésbé jól sikeredett ötletnek bizonyult az Opera és a Dobó utca között fölállított, hasonló elven működő versautomata – amit többször is hiába kerestünk fel líra iránti igényünkkel, nem találtunk benne „egy lelket sem”.

Különleges esemény volt a PORT.hu Nagyszínpadon megrendezett licitálás, ahol az Örökös Tagok lábnyomait árverezték el. A kortársbeszédeket az elhunyt színészóriások egykori intézményeikből érkezett neves pályatársak tartották meg, akiket a színpaddal szomszédos Operaház aznap esti előadására (Világsztárok balett-gála) ellátogatók is épp meg tudtak hallgatni.

A színházak és színtársulatok (be)mutatkozása azon kívül, hogy egy kellemes utónyári program, évadnyitás is volt egyben. Emellett hasznos tájékozódási lehetőséget nyújtott az érdeklődőknek – ami mindenképpen elgondolkodtató gesztus. A színháztörténet korai, rég elfeledett viselkedését idézi; a színjátszás: szórakoztatás, a színpad: az utca, a köztér, a befogadók: az utca emberei. Ráadásul a fesztiválon a legnagyobb és legjelentősebb kőszínházak, illetve a kis, alternatív, vagy csak nemrég alakult színtársulatok is hasonló erővel, azonos körülmények között képviseltették magukat, mintegy eltörölve a jelentős különbségeket. Attól függően pedig, hogy mennyire vagyunk derű- vagy borúlátók, két lehetséges módon magyarázhatjuk az eseményt. Egyrészt, talán, a hazai színházművészet nem kíván elitista lenni, hanem mindig megújuló, széles közönségrétegre nyitott, másrészt az is elképzelhető, hogy abban a szorult helyzetben érzi magát, amiben muszáj különböző csatornákat megmozgatnia, hogy látogatottságát növelje, hogy újra divatba jöjjön színházba járni. Ha Mohamed nem megy a színházhoz…

Persze, nem kötelező magyarázatot keresni; csak elvegyülünk a kosztümös kavalkádban, színházi fergetegben, és nem feszegetjük a színházak álarcait.  

 

Évadnyitó Színházi Fesztivál
Budapest, Andrássy út, 2009. szeptember 19.

Színházak: Bárka, Budapest Bábszínház, Budapesti Fesztiválközpont, Budapesti Kamaraszínház, Budapesti Operettszínház, Centrál Színház, Gózon Gyula Kamaraszínház, Játékszín, József Attila Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Színház, Magyar Állami Operaház, Nemzeti Színház Alföldi Róberttel, Nemzeti Táncszínház, Örkény Színház, Pécs 2010, Pinceszínház, Radnóti Színház, Thália Színház, Új Színház, Vígszínház

Alternatív színházak, társulatok: Ágens, Bakelit Multi Art Center, Élőkép Társulat, Góbi Rita Társulata, Holdvilág Kamaraszínház, Kompánia Színházi Műhely, Magyar Mozdulatművészeti Társulat - Orkesztika Alapítvány, Maladype Társulat, Momentán Társulat, MERLiN Színház, MU Színház, Műhelymunka Társulat, PR Evolution Dance Company, Radikális Szabadidő Színház, Spinoza Ház, Stúdió K, Szkéné Színház, Térszínház, Trafó Kortárs Művészetek Háza, TÁP Színház (Bázis),Tünet Együttes

A képek forrása: www.kultura.hu, www.szinhaz.hu 

Facebook-hozzászólások