George Clooney, a politikus

A hatalom árnyékában című filmről

Egy különösen termékeny és sikerekben gazdag időszakkal a háta mögött az 51 éves George Clooney pályája csúcsán áll. Az Egek ura óta csak úgy záporoznak az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-jelölések. És valljuk be, senki nem gondolta volna, hogy a Vészhelyzet egykori Ross dokijából előbb A-kategóriás mozisztár, majd tehetséges rendező (Egy veszedelmes elme vallomásai, Jó estét, jó szerencsét!, Bőrfejek) és producer (Rossz pénz, Michael Clayton) válik. Azt meg végképp nem, hogy 2012-ben Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában jelölik majd Oscar-díjra. A hatalom árnyékában című filmjének ugyanis  Beau Willimon Farragut North című drámája nyomán ő írta a forgatókönyvét is. Már korábbi filmjeiben is kiderült, hogy Clooney nem ódzkodik elővenni egy olyan nem éppen közkedvelt témát, mint a politika (Jó estét, jó szerencsét!). Ezúttal azonban nem McCarthy szenátor könyörtelen kommunista-üldöző időszakának hátterét ismerhetjük meg, hanem egy demokrata előválasztás kulisszáit.

 

 

Clooney rendezői képességeiben ezúttal sem fogunk csalódni: A hatalom árnyékában egy hihetetlenül elegáns és visszafogott film, amelyben különösen jól sikerült érzékeltetnie azt a jellegzetes krimi hangulatot, amely a politikai témájú mozik sajátja. A baj csak az, hogy minden látszat ellenére nem egy feszes tempójú, izgalmas fordulatokban gazdag politikai thrillerrel állunk szemben. A film nem tud és nem is akar újat mondani a politikusok korrupt világáról. A politika ebben a történetben inkább csak hátteret biztosít egy erkölcsi tanmeséhez. A történet középpontjában sem a politikusok állnak, hanem az ő életüket szervező háttérmunkások, a kampányt előkészítő stáb tagjai. Ez persze nem azt jelenti, hogy a film semmilyen kritikával nem él, azonban azt a végsőkig leegyszerűsítve közli velünk: az amerikai elnökválasztás nem hoz változást a kis emberek életében, a harc azért folyik, hogy melyik jelöltnek legyen kényelmesebb élete az elkövetkezendő négy évben. De mi ebben az új?

A történetmesélés lassú, már-már nehézkes, de a remekül megírt párbeszédeknek, a színészi alakításoknak és a film részletgazdagságának köszönhetően nincsenek üresjáratok. Clooney ugyanis nagyon pontosan igyekszik bemutatni a színfalak mögötti világot: azokat a szorgos méhecskéket, aki egész nap százalékokat és statisztikai adatokat vizsgálnak a siker érdekében. Az elnökjelölt minden mozdulata és mondata egy profi csapat tudatos munkájának köszönhető. Az őket megszemélyesítő színészek játékára tényleg nem lehet panasz. Senkit ne tévesszen meg a szépfiús külső és a kockahas: Ryan Gosling (Szerelmünk lapjai, Blue Valentine, Törés) a film visszafogott stílusához illő hideg, tartózkodó játékával, egy-egy szemöldök rándulásával, az arcán átfutó lesújtó pillantásával több érzelmet fejez ki, mint mások egy egész monológgal. Clooney is probléma nélkül építi rá az egész filmet. Gosling alakítja azt az ambiciózus, fiatal és tehetséges kampánymenedzsert, aki a történet kezdetén még idealistaként hisz abban, hogy munkájával a jó ügyért harcol. Azonban az, aki ilyen közel kerül a legmagasabb politikai csatározásokhoz, az szükségszerűen előbb vagy utóbb elveszíti ártatlanságát. Annak, aki ilyen fontos pozíciót tölt be, nem szabad hibáznia, márpedig kísértésből ebben a filmben sincs hiány. Jobb szereplőt nem is találhattak volna a csábító gyakornok szerepére, mint a True Blood veszélyes vámpírkirálynőjét, Evan Rachel Woodot.

 

 

Clooney természetesen ezúttal sem hagyhatta ki saját magát a filmből, és milyen jól tette: az ő jelenléte nélkül nem sok érdeklődésre tarthatna számot a film. Ő alakítja Mike Morris elnökjelöltet; s senkit nem fog meglepni, hogy tökéletesen hozza a sármos, tapasztalt politikus figuráját, akinek minden kínos kérdésre van egy-egy frappáns válasz a tarsolyában. Clooney precizitását dicséri, hogy a mellékszerepekre (Marisa Tomei, Paul Giamatti, Jeffrey Wright és Philip Seymour Hoffman) is olyan színészeket válogatott, akik a kisujjukból rázzák ki az összetett karakterek megformálását.

Bár sokan semmitmondónak tarthatják a magyar „fordítást”, viszont a film eredeti címe (The Ides of March, vagyis március idusa) sem éppen telitalálat, ugyanis nagyzolva utal a Caesar elleni összeesküvés párhuzamára, miközben Clooney adós marad egy hasonlóan nagy formátumú, izgalmas esemény bemutatásával.

A hatalom árnyékában (The Ides of March)
s
zínes, feliratos, amerikai filmdráma, 101 perc, 2011

rendező: George Clooney
forgatókönyvíró: George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon
zeneszerző: Alexandre Desplat
operatőr: Phedon Papamichael
producer: George Clooney, Grant Heslov, Brian Oliver
executive producer: Leonardo DiCaprio
vágó: Stephen Mirrione

szereplők:
Ryan Gosling (Stephen Myers)
George Clooney (Governer Mike Morris)
Marisa Tomei (Ida Horowicz)
Philip Seymour Hoffman (Paul Zara)
Evan Rachel Wood (Molly Stearns)
Paul Giamatti (Tom Duffy)
Max Minghella (Ben Harper)
Jeffrey Wright (Thompson szenátor)

video
See video

Facebook-hozzászólások