Lövés az agy mellé

Neil Simon: Pletykafészek

A Centrál Színház legújabb bemutatója a legtutibb fogásokat vetette be egy hosszú szériás előadás létrehozására: az egyik legsikeresebb szórakoztató színpadi szerzőtől választott újabb darabot, a Pletykát (most Pletykafészek címen játsszák), plusz nagyágyús sztárszereposztást hozzá. De vajon milyen értéket találunk az ilyen típusú előadásokban, amiért töretlen népszerűséggel találjuk őket színházaink kínálatában? A belvárosi színház korábban már bemutatta Neil Simontól A 88. utca foglyait, a Furcsa pár női változatát és a Legénylakást is, országszerte játsszák még az amerikai írótól a Mezítláb a parkbant és A napsugár fiúkat is.

 

 

A most bemutatott előadás fő erénye a színészi alakításokban fedezhető fel. Maga a színrevitt darab a szokásosnak mondható szórakoztató-sémára íródott, és mértanilag pontosan megrajzolt menetet követ, benne a történet – félreértésből fakadó – bonyolódásával, kisebb-nagyobb balesetekkel és temérdek hatásosan kialakított, „kicsavart” helyzettel, amiken a közönség nagyokat nevet. A játék a New York-i alpolgármester dizájnos, kétszintes nappalijában zajlik, ahová a háziga és felesége házassági évfordulója alkalmából rendezett estéjre érkeznek a barátok. Az első betoppanók (Nagy-Kálózy Eszter és Simon Kornél) azonban csak a ház urát találják otthon – egy emeleti helyiségben – kinek a füléből a saját maga ejtette lövés következtében erősen ömlik a vér. Az ő hogylétéről a későbbiekben csak a többi szereplő elbeszéléséből értesülünk.

 

 

Bohózatban nem is történhet másképp: a kétségbe esett pár az egyszerű megoldás helyett a bonyolultabb utat választja: megpróbálják eltitkolni az öngyilkossági kísérlet tényét a többi vendég előtt, így próbálva megkímélni barátjukat a még nagyobb slamasztikától. Ezt követően sorra érkeznek az újabb és újabb házaspárok. A vadonatúj kocsiját idefelé összetörő könyvelő (Rudolf Péter) dekoratív feleségével (Liptai Claudia) jön. A Básti Juli-Scherer Péter által alakított házaspár mindkét színészét dicséret illeti a szakácsnő-pszichiáter páros tarka figurájának kitűnő ízlésű megrajzolásáért. Bertalan Ágnes jéghideg hisztérikát ad, Schmied Zoltán féltehetségű figurája képviselői állásra pályázik. Az eleinte rejtegetett titok – a házigazda szerencsésen végződött kísérlete, hogy kioltsa saját életét – persze hamar lelepleződik, így aztán végül mindannyian érdekeltnek érzik magukat a kellemetlen esemény eltitkolásában, ami a kiérkező rendőr (Cserna Antal) váratlan megjelenésekor tetőzik.

 

 

Az előadás két színésznő színházi visszatérése is egyben. Liptai Claudia tíz év tévés műsorvezetés után vállalt újra színpadi szerepet (a színművészeti egyetem elvégzése után néhány évig a Vígszínházban játszott), míg Bertalan Ágnes öt év után látható újra színpadon.

Az este folyamán nagy számú nyílászárót, egy alaposan igénybe vett lépcsőt, és mindenek előtt sok remek-rutinos színészi játékot láthatunk. Azoknak, akik nem a szürkeállományunkat, hanem a mosolyizmaikat használva tudnak jobban kikapcsolódni, kellemes szórakozást ígér ez az előadás.

 

Neil Simon: Pletykafészek

Centrál Színház

Fordította: Debreczeni Júlia

Átdolgozta: Puskás Tamás

Rendező: Puskás Tamás

Szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Simon Kornél, Liptai Claudia, Rudolf Péter, Scherer Péter, Básti Juli, Schmied Zoltán, Bertalan Ágnes, Cserna Antal, Gats Éva

Díszlet: Fülöp Krisztina, Baráth Gergely

Jelmez: Andó Ildikó, Marton Dianna

Súgó: Fodor Marianna

Asszisztens: Kántor Nóra

Bemutató: 2011. február 18.

A képek forrása a Centrál Színház honlapja. Fotó: Egyed Péter

Facebook-hozzászólások