Majd a gólya hoz másikat

A Jógyerekek képeskönyve című darab minden szempontból hű a műfaji besorolásához, miszerint rémvarieté. És valóban egy igazi szórakoztató, színes kavalkádról, varietéről1 van szó: szövege rémesen rímes és humoros, rémesen ötletes mind a díszlet, a maszkok és a jelmezek is. Egyszerűen minden a helyén van az Örkény István Színház zenés „rémkomédiájában”.

A történet alapötlete Dr. Heinrich Hoffmanntól származik, aki maga írt és rajzolt három éves kisfiának egy mesekönyvet karácsonyra, amelynek szereplői mind „rosszgyerekek”. Ebből írta meg groteszk rémvarietéjét a londoni Tiger Lillies zenekar, amelyet mi Parti Nagy Lajos átiratában élvezhetünk. Adott két szülő – nevezzük őket az egyszerűség kedvéért annak, bár nem biztos, hogy megérdemlik – és két „szakavatott” orvos. Ők nevelik a nyolc gyereket, vagy inkább nem nevelik. Pont ez a bajok forrása. Igazi útmutatás és jó példa híján a kis rosszcsontok „főben járó vétkeket” követnek el. Egyikük nem hajlandó megenni a levest, a másik a gyufával játszik, a harmadik nem engedi levágni se a körmét, se a haját, a negyedik egyszerűen csak hintázik a széken és így tovább. Mindegyikük veszte a rosszasága, a neveletlensége lesz, és hát aki rossz, az büntetést érdemel. „Méltó” büntetésben részesülnek szüleik közvetlen vagy közvetett segítségével. Mindeközben az orvos urak csak lesújtva konstatálják és kommentálják, hogy márpedig a rossz gyereknek csak büntetés jár és nem képeskönyv – még akkor sem, ha az róla szól.

A szélsőségesen eltúlzott gyermeki bűnök színreviteléhez a rendező, Ascher Tamás érdekes megoldást választott. Mindkét szülőt férfi színésszel játszatja, a lánygyermekek szerepét férfiszínészekre, míg a fiúgyermekekét színésznőkre osztotta. Mindegyikük jelmeze és maszkja olyan erős, hatásos, hogy igencsak megnehezíti a színészek beazonosítását. Különösen a gyerekszerepeket alakítók megfejtése okozhat fejtörést a nézőnek. A fehér arcfesték miatt (Für Anikót és Pogány Juditot leszámítva) szinte lehetetlenség megfejteni, hogy ki kicsoda lehet – hacsak nem tanulmányozta és magolta be a néző a szereposztást. De ezzel a remek és szinte horrorisztikus maszkkal akarta elérni a rendező, hogy ne konkrétan a színészekre, inkább az általuk színre vitt különböző, tipikusan rossz gyerekeknek tartott karakterekre figyeljünk.

A felnőtt szerepeket alakítóknak sem kellett aggódniuk, hogy szokványos sminket, jelmezeket kapnak. Dr Roboz (Gálffi László) is fehérre van maszkírozva, akárcsak a gyerekek. Torzonborz hajával és szemöldökével igazi őrült tudósra emlékeztet. Ezt csak erősíti segédje, Máthé Zsolt művi alacsonysága (végig a színpad végéhez közel, letérdelve áll – úgy, hogy a függöny eltakarja a lábát) és groteszk kalapja, mellyel egy törpe benyomását kelti. Ezt fokozza azzal, hogy szinte végig éktelenül magas hangon sipítva beszél, énekel. Mindketten remekül asszisztálnak a partvonalról a szülök szerencsétlenkedéseihez, amelyek végül a gyerekek vesztét okozzák. De sebaj, mert majd a gólya hoz egy újabb gyereket, akit ismét el lehet rontani.

Mégis, ami a legjobb az egész darabban, az a díszlet és a kellékek. Egyszerű és mégis zseniális megoldásokkal él Izsák Lili. A háttér egy rózsaszínű fal, rajta különböző gyermekjátékok sziluettjeivel. A kellékek is összhangban vannak a jelmezekkel és a sminkkel. Egy horrorfilm kelléktárát idézik, groteszkül nagy gólyával, gyufával, ijesztő babával és füstgéppel. Egy kész, külön kis világot tárnak a néző elé. A színészeknek szinte semmi dolguk sincsen, mivel annyi segítséget kapnak, mind a jelmezektől, díszlettől és a maszktól, hogy magától életre kel a szerepük. Éppen ezért lehetetlenség bármelyikük játékát is kiemelni. Ők együtt alkotnak egy különös családot, és talán pont emiatt működik a darab: mert nem egy társulatot láthatunk a színpadon estéről estére játszani, hanem egy egyenrangú tagokból álló családot. A család és a darab lényege is ugyanaz: minden tagja fontos, mert ha bármit is elvennénk belőle, a zenét, a díszletet, vagy a színészeket, már nem ugyanezt a rémesen jó varietét kapnánk.

 1http://www.kislexikon.hu/variete.html 

Értékelés: 10/10

 

Julian Crouch, Phelim McDermott: Jógyerekek képeskönyve
rémvarieté FELNŐTTEKNEK

Az Örkény István Színház és a Művészetek Palotája közös produkciója 

Zene és dalszövegek: The Tiger Lillies
Magyar változatot írta: Parti Nagy Lajos

Szereplők: Gálffi László (Dr Roboz), Máthé Zsolt (Dr Chor), Széles László (Anyusunk), Csuja Imre (Apususnk), Bíró Kriszta (Petike), Für Anikó (Jannika), Hámori Gabriella (Robika), Kerekes Éva (Fricike), Pogány Judit (Konrádka), Takács Nóra Diána (Fülöpke), Debreczeny Csaba (Augusztácska), Polgár Csaba (Hennike)

Zenei vezető: Darvas Ferenc
harmonika: Ernyei László / Sax Norbert
zongora: Darvas Ferenc / Darvas Kristóf
bőgő: Császár Péter / Keller Tamás
dob: Kérdő Gábor / Tóth János

Rendező: Ascher Tamás
Díszlet: Izsák Lili
Jelmez, maszk: Nagy Fruzsina
Világítás: Bányai Tamás
Szcenikus: Kövesy Károly
Jelmezasszisztens: Kiss Julcsi
Mozgás: Dékány Edit
Dramaturg: Gáspár Ildikó
Ügyelő: Berta Tamás
Súgó: Jánoska Zsuzsa
Asszisztens: Érdi Ariadne, Héricz Anna

Bemutató:
2009. január 17. 20. óra Művészetek Palotája
2009. február 13. 19. óra Örkény István Színház

Képek forrása:www.orkenyszinhaz.hu 

Facebook-hozzászólások